fredag 29 juli 2016

När ljungen blommar

När ljungen blommar är sommaren slut. För det säger min morfar att hans far och farfar sa. Eller egentligen säger han snarare "när ljungen blommar är sommern schlut" eftersom både han och hans västgötska dialekt härstammar från den nästan smärtsamt vackra lilla skogssocknen Ölsremma, som ligger där uppklättrad på Sydsvenska höglandets sluttning och bjuder på en milsvid utsikt in över grannlandskapet Småland. I Ölsremma finns magiska granskogar med levande undervegetation där man om man har tålamod garanterat kan hitta spår av småtroll; där går tiden inte riktigt lika fort eller åtminstone inte lika hårt som här; där växer ljungen sig större och vackrare än på någon annan plats jag vet och det är ingen sinkadus (som min gamla latin-adjunkt skulle ha sagt) att just ljungen fått ikläda sig rollen som Västergötlands landskapsblomma. Kanske är det heller inget konstigt att denna oansenliga lilla klockblomma, som förmår sina revor att växa och frodas i den magraste och kargaste jordmån, har fått en så framträdande position på just denna plats på jorden att dess rosa-lila blomning kommit att markera övergången mellan två årstider, sommar och höst.

Årets första lilla bukett!

Jag älskar ljung och trotsar varje år glatt och respektlöst den gamla skånska folktron att ljungbuketter inomhus skulle båda död i huset. Och snart är det dags att plocka igen, för nu blommar ljungen. Åtminstone här i Skåne; i Västergötland brukar växtligheten generellt ligga en vecka efter, så kanske har de fortfarande sommar där nu när vi har gått in  i hösten. Eller har vi det? Är sommaren redan slut?

Nej, det är nog dags att skrota även den västgötska gamla (o)sanningen om ljungen. För inte är sommaren slut så länge det kommer stranddagar som gårdagen:
Glass vid Strandbaden, Falkenberg.


Och nog kan man nog kalla det högsommar, eller åtminstone sensommar så länge säden växer för skördens tid och ännu inte har hunnit bärgas.


Än finns det hallon att plocka, än tänds tusentals grillar varje eftermiddag, än återstår ett helt pärlband av sommarljusa dagar fulla av värme, än är det sommarlov ett par veckor till...

Det finns så ovanligt mycket vildhallon i år - och stora och fria från mask är de!

Så mina förfäder och deras visdomsord får ursäkta, men inte är det höst än, inte. Sedan får ljungen blomma och ljuga hur mycket den vill!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar