söndag 21 augusti 2016

Födelsedagsvecka

Mitten av augusti. För oss på Minnet markerar denna tid samtidigt sommarlovets slut och vår förstföddes födelsedag. I måndags firade vi hans nionde - jo, för på sin första födelsedag föddes han, noll år gammal och fyllde således åtta i år. Alvar - vår lille storkille, Harry Potter-fantasten som läser hela kapitel själv, världens bästa storebror som ser vad som behöver göras och gör det, fotbollsgrabben som konstaterade härom dagen att "fotboll är mycket roligare när man blivit vän med bollen", lego-killen som älskar att bygga både efter ritningar och på frihand...

För åtta år sedan var han en vacker liten bebis i min famn, ett Jesus-barn som hämtat ur en svensk julkrubba, en liten docka som sov med händerna knäppta över bröstet - när han sov, vill säga, vilket i och för sig inte var varken särskilt ofta eller särskilt länge. Nu ser han fram emot att få börja tvåan - "vi får säkert lära oss mycket svårare matte än i ettan" - och har i veckan gått på fritids ihop med Vilgot, kämpat i Sösdala IF:s fotbollsskola på eftermiddagarna, haft kräftskiva för släktingarna och - så klart - Harry Potter-kalas för kompisarna.

Paddan Trevor på plats i Gryffindor-tornet, vakande över Hogwarts-koffertarna.

Dags för första lektionen - trolldryckskonst! Rör ihop din egen trolldryck. Draktänder, rosa flugsvamp, jättespindelben, skinn från afrikansk trädorm, bark från det piskande pilträdet... Blanda med stormhatts-elixir, polyjuice-elixir, hippogriff-mjölk eller mandragora-saft... Vem vet vad som kommer att hända när du smakar?

En tårta med Hedwig...

...och den "riktiga" Hedwig i sin bur uppe i Gryffindorrummet.

Ett Harry Potter-kalas börjar förstås med en sorteringsceremoni, där
gästerna ...förlåt, jag menar eleverna, får prova sorteringshatten,
som spottar ut ett elevhemsmärke i tyg. Blir det Gryffindor, Ravenclaw,
Hufflepuff ...eller, hemska tanke, Slytherin? Precis som i sagan fanns
det dock en viss möjlighet att själv påverka utfallet - varje barn fick två
märken att välja på av hatten.

I skoluniformen ingår en svart trollkarlshatt...

...som man fäster sitt elevhemsmärke på.

Efter att ha letat upp sin bankfacksnyckel, besökt svartalfsbanken Gringotts
och hämtat ut sitt guld var det dags att bege sig till Ollivanders trollstavsbutik.
Trollstavarna är tillverkade av penslar som fått borsten ersatt med limsträngar från
en limpistol, försetts med en blingsten och sprayats i brunt och guld.

Ett äkthetsbevis medföljer som berättar vilket träslag staven är tillverkad
av och vad som finns i kärnan. Det kan t ex vara en klo från en grip,
ett hårstrå från en yeti eller ett drakfjäll.

När fredagkvällen föll över Bjärröd var vi färdigkalasade, till min stora lättnad. Alvar var nöjd med både kalas och presenter -vilka kompisar han har, som vet precis vad han uppskattar!- och efter att ha byggt ihop sina nya Lego-modeller bäddade världens bäste storebror ihop en koja och läste lillasysters favoritbok om den lilla kycklingen för henne.

Alvar, vår älskade äldste, vi är så tacksamma över att få vara dina föräldrar och över att ha fått dela dina första åtta år i livet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar