söndag 24 juni 2018

Dagen efter dagen efter (eller På tredje dagen uppstånden igen)

Dagen efter är alltid dagen efter. Dagen efter en underbar midsommarafton i goda vänners lag, med midsommarstång och dans, lekar och upptåg, tårta, midsommarmat och jordgubbar i mängder i den ljusa kvällen som aldrig riktigt vill gå över i nattmörker, kommer allt för fort en ny dag. En dag då alla är lite väl mätta och trötta, i synnerhet barnen. Efter midsommarkvällens kvillrande skratt och galna cykeltävlingar med nästkusinerna runt Vannarödsvägens mjuka asfaltssvängar är våra fyra så bortskämda med underhållning och så fyllda av intryck att syskonens sällskap ter sig erbarmligt tråkigt och deras blotta närvaro så irriterande att varje liten stötesten är stor nog att orsaka ett smärre världskrig, i synnerhet för de barn vars midsommarafton tog slut först vid tvåtiden på natten då de till slut somnade på en madrass i nästkusinens rum. Dagen efter retas storebror med lillasyster så att hon bryter ihop och förvandlas till en gråtande hög på golvet. Dagen efter stjäl mellanbror storebrors speltid och raderar hans tv-spelsvärld.

Dagen efter jobbar vi föräldrar enbart med skademinimering och konflikthantering. Dagen efter försöker vi i möjligaste mån dela på oss för att hålla antalet konflikter och tårar nere. Ett barn får följa med och köpa cykeldäck medan ett annat får hjälpa till att plantera blommor. Två barn har sovit över och hämtas och bråkar hela vägen hem. Dagen efter tar vi alla barnen på en cykeltur, men eftersom dagen efter är dagen efter så vägrar lillasyster använda hjälm och måste mutas med godis, medan bröderna håller på att krevera av otålighet. Dagen efter får alla barn som vill extra speltid. Dagen efter är, kort sagt, arbetsam för den som satt fyra barn till världen.

Men till allas stora glädje har även dagen efter ett slut. En välsignad natt faller över Sverige och vaggar alla till vila; faller över dem som på allvar vredgas över en boll som hamnade i fel mål i slutminuten och över dem som tyngs av andra, större och närmare bekymmer - och över dem som bara är trötta, ack så trötta efter en arbetsam dag...

Dagen efter dagen efter gryr en ny morgon. Solen strålar över Bjärröd och allt är som vanligt igen - tack och lov! Jag brukar säga att jag är bäst på vardag, hur mycket jag än uppskattar fest och nöjen. Och på tredje dagen känns det som om familjen återuppstår igen. Efter gårdagens kamp så är spåren få efter midsommarglädjen och dess följder. Kvar finns en tårta som sitter fint i ett hus där humöret är på topp. Dagen efter dagen efter tar Bosse och hans bror alla barnen på en cykeltur - och den här gången vill alla följa med, ingen gnäller, alla har hjälm och efteråt jublar de över att ha hittat en ny cykelväg (en kostig, menar de vuxna) med en JÄTTECOOL backe! Dagen efter dagen efter åker jag och tömmer hyllorna på Ica Maxi (och mannen bakom i kön suckar och ber kassörskan ringa efter en kollega som kan komma och öppna en kassa till) och kommer hem med åtskilliga kassar fyllda med allt sådant som behövs till den sommarlovsvardag som nu väntar.


Dagen efter dagen efter blir hela familjen bjudna på pannkakslunch hos grannen på Niklasgården och tillbringar ett par härliga timmar i den idylliska 1700-talsmiljön bland blommor, får, hundar och katter. Dagen efter dagen efter jobbar jag i trädgården och barnen hjälper till medan Bosse målar taket i det nygamla pannrummet. Dagen efter dagen efter kör pojkarna cykelrace i kvällningen och provsmakar de första röda vinbären innan det är dags att gå in och läsa god natt-saga.

I sommarskymningen i slutet av dagen efter dagen efter sitter jag ensam ute på trappan i sällskap av myggen, med datorn i knäet och ett glas vin och en bit överbliven midsommartårta bredvid mig. Grannarna på Humlalyckan kommer förbi och stannar till på väg hem från sin aftonpromenad och vi gläds tillsammans över ett nytt litet liv som välkomnats till världen under den gångna helgen och över en kreativitet och skrivarglädje som återvänt efter månader av utmattning. Dagen efter dagen efter bär tacksamheten - över midsommar, över de dagar som ligger framför och över livet självt. Dagen efter dagen efter är livet lätt att leva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar